Флиртуване= сексуално насилие?

images

Откъс от статията на Laurie Penny, “The Unforgiving minute,” Longreads

Прочети този откъс, ако:

-си мислиш, че всеки лесно може д абъде обвинен в сексуално насилие

-ако харесваш жени (не е задължително 🙂

-ако като цяло се стремиш да бъдеш добър човек, каквото и да означава това за теб.

Случва се.

Така наречените „разкрития“ за ендемична сексуална агресия сред мъжете в Холивуд, в медиите, в политиката, в технологичния свят и в общности, големи и малки, не секват, въпреки всички възможни опити да се отхвърлят, дискредитират, омерзят и омаловажат жертвите, мечтаещи за един различен свят. Най-неудобната истина е фактът, че нищо от това, всъщност, не е ново или неочаквано.

Много хора са знаели. Може би не всичко, но са знаели достатъчно, така че сега да изпитват усещане за съучастничество.

Това не е история за индивидуални чудовища. Никога не е било. Става дума за структурно насилие- за култура, която отдавна е решила, че женското право на избор и достойнство си струва да се жертват, за да се защитят репутацията на мъжете с власт и институциите, които позволиха техния възход. Всички, включително “свестните”, знаеха, че това се случва. Просто не мислихме, че представлява някакъв проблем. Поне не достатъчно голям проблем, за да се опълчим срещу него, понеже хората, използващи натиск, за да получат това, което искат, знаеха, че ще се измъкнат безнаказани, а на повечето хора около тях беше позволен луксът на невежеството.

Само че най-накрая нещата се променят. Старите динозаври се чудят как да се справят със задаващия се към тях астероид. Настоящи и предишни „Глупави Млади Мъже“ са в паника при първата си среща с концепцията за „последствия“.

Много мъже се питат какво да правят в тази ситуация. Как да се държим различно? Колко виновни трябва да се чувстваме? Какво наистина искат жените?

Хубаво. Най-накрая питате. Ако бяхте питали по-рано, вярвам, нямаше да се налага да водим този разговор, който- честна дума!- не е приятен за никого.

Съжалявам, май си нов тук.

Идеята, че достойнството и правото на избор на жените може да са по-важни от правото на мъжете да се държат като деца, които посягат към всичко, което им „хване окото“, за много хора си е направо революционна.

Напоследък имам непривичната роля да упътвам мъжете около себе си към света на жените, който те никога не са познавали, през долина, която не знаят дали имат куража да прекосят.

n_joy_mensexualharassment_171022_1920x1080.nbcnews-ux-1080-600Първият въпрос е как да се справим с това, което знаем отностно отношението към жените толкова дълго? Това е въпрос в две части. Отнася се до това как мъжете трябва да се държат с жените в частност и към това как да разбират собствената си сексуалност в по-общ план. Също така е въпрос за това как да се справим с последствията, с това, което подозираме за предишното си поведение. Първото нещо е активно да устояваме на удобна си склонност да изтикаме цялата тема в спам папката на колективното си съзнание. Да приемем това, което сме правили или позволили да се случи с други, без да си измиваме ръцете.

След като миналата седмица нови обвинения заплашиха да свалят британското правителство, радио водещ ме попита дали флиртуването е вече забранено. Не, не е. За жените като цяло е много ясна разликата между флиртуване и сексуален тормоз. За мъжете в повечето случаи не е.

Фактът, че адски много мъже, с които разговарям, смятат, че основният проблем тук е как ще съумяват да правят секс за в бъдеще… е меко-казано потресаващ. Но след като има нужда да обясним разликата  между секс и сексуално насилие, да действаме.

(Никой тук не мисли, че целият сексуален спектрум е опасен или насилствен за жените. Всъщност, не, доста хора си го мислят. Най-вече мъже, които от поколения насам са си представяли сексът и насилственото завoевание като едно и също, фетишизирайки двете в унисон, докато колективното въображение не е започнало да представя разликата между страст и покушение като несъществена (както често се случва по филмите 😉). Някои от нас са били от грешната страна на това уравнение толкова отдавна, че сме се отказали да търсим възможности за близост, които не ни причиняват болка или не ни карат да рискуваме живота си.

Но не в сексът е проблемът.А в сексизма.

Както и в това, че много хора не правят разлика между двете. Сексизмът е еротисизиран и това е проблемът.

„Не флиртуването ни пречи“, каза ми приятелка: „А усещането за право над нас. Прожектирането на желания. Опредметяването. Знаем кога сме дехуманизирани. Добро флиртуване е, когато се чувстваме видяни. Мъжете няма да се научат да флиртуват добре, докато не се отучат да ни виждат, както са свикнали.“

Джон Бъргър е казал: „мъжете гледат жените, а жените виждат своето наблюдение“.

Омръзнало ми е да ме гледат. Искам да бъда видяна. Няма по-емоционално слепи от тези, които гледат човека, стоящ насреща им, и виждат огледало, а не прозорец.

Много мъже, с които съм разговаряла, са започнали да говорят по свое желание за това как „не искат повече да опредметяват жените“. Да се чудят дали трябва изцяло да спрат да заглеждат красиви жени. Да се чудят дали въобще акта на желание спрямо някой друг не представлява насилие. Много е тъжно, че подобно объркване е настъпило. Трябва да е възможно да желаеш някого, без да му отнемаш човешкото. Но явно сме създали свят, в който е адски трудно за един мъж да желае една жена и в същото време да се държи с нея като с човешко същество.

Така че, не, не се опитваме да унищожим сексуалността. Опитваме се да я освободим. Чудиш се как ще оцелее човечеството, ако непрекъснато трябва да се убеждаваме в съгласието на другия, преди да встъпим към репродукция? Обещавам ти, човечеството има много по-сериозни проблеми от това.

Откъс от статията на Laurie Penny, “The Unforgiving minute,” Longreads

Wanna add or share something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s